Как се използват индикаторите за магнитен поток и индикаторите за качество?

Как се използват индикаторите за магнитен поток и индикаторите за качество?

В тази статия ще дадем дефиниция на Индикатори за магнитен поток и Индикатори за качество и подход за употребата им

Магнитните индикатори се използват за проверка на влошаване на ефективността на магнитните частици, за сравняване на различни магнитни прахове, за проверка на чувствителността или видимостта или за гарантиране на посоката и силата на полето. В тази статия ще разгледаме използването на индикатори за качество (QQI) и индикатори за магнитен поток, които проверяват посоката и силата на полето.

Силата на полето и ориентацията са ключови фактори за успешното изследване на магнитни частици. Трябва да има достатъчно магнитно поле, за да се формират индикации на изследваната повърхност. И тъй като магнетизмът е насочен, само прекъсванията, които пресичат линиите на потока, ще произведат полета на изтичане, за да образуват тези индикации.

За съжаление, магнитното поле в детайла не може да бъде измерено директно. Много инспектори използват изкуствени дефекти или еталони, за да потвърдят силата на магнитното поле. В същото време изкуствените дефекти могат да потвърдят посоката, тъй като само ортогоналните на линиите на потока ще формират индикации. Най -често използваните изкуствени дефекти са QQI и индикаторни ленти за магнитен поток. Всеки метод има своите предимства и недостатъци, които трябва да имате предвид при избора на подходящ инструмент за вашата проверка.Индикатори за качество (QQI)

Индикаторите за качество са подложки със специално създадени изкуствени дефекти, прикрепени към примерни детайли, обикновено използвани за демонстриране на силата на полето и посоката в детайла. Предлагани в няколко различни конфигурации, QQI са тънки стоманени подложки с гравирани шарки в кръгови и кръстосани форми, които осигуряват индикации във всички посоки. Размерите на стоманената сплав и прореза, както е посочено в AS 5371, са създадени да осигурят индикации, когато основният детайл е намагнетизиран до поне 30 гауса. Тънките подложки могат да се използват на детайли с извита повърхност и обикновено се закрепват с помощта на трайни лепила.

QQI са полезни за задаване на параметрите на намагнитване за специфични техники и могат да се използват за създаване на еталон за ежедневната проверка на производителността на намагнитващото оборудване. Те са много важни за настройката и баланса на многопосочните полета, тъй като имат кръгови дефекти, които показват индикации във всички посоки едновременно.

Предимства

• Тънки и гъвкави, съобразени с контурите на повърхността на детайла
• Прорези в множество посоки за показване както на надлъжни, така и на кръгови полета
• Размери на прорезите, определени за получаване на резултати с намагнитване от 30 гауса
• Кръговите прорези могат да се използват с многопосочни полета

Недостатъци
• За еднократна употреба, трайно прикрепен към повърхността на детайлите
• Преди употреба трябва да почистите добре подложката и повърхността на детайлите
• Чупливи, лесно може да се повреди по време на употреба
• Податливи на корозия

Как се използват?

Отстранете устойчивия на корозия филм от QQI преди употреба. Препоръчват се разтворители като SKC-S, ацетон или лепило. Бъдете внимателни при работа, за да предотвратите повреда или изкривяване. QQI трябва да бъдат поставени в непосредствен контакт с прорезите, обърнати навътре към повърхността на детайла. Препоръчва се трайно лепило като цианоакрилат, супер лепило или еквивалент. Прикрепете QQI в съответствие с повърхността на детайла без празнини или хлабави участъци. След поставянето на QQI не трябва да остава лепило по външната инспекционна повърхност. За закрепване на може да се използва скоч лента 191, 471 или 600. Трябва да се внимава да се покрият само краищата на QQI, така че централната назъбена област да е чиста. Ако лентата се разхлаби, извадете напълно QQI, почистете и поставете отново с нова лента.Индикатори за магнитен поток

Ламинираните ленти за магнитен поток, известни също като Тип G Burmah-Castrol ленти, имат сърцевина от високопропусклива стомана с месингова облицовка с дебелина 0,002 инча / 0,05 мм от двете страни. Материалът на сърцевината има три слота с различна ширина, осигуряващи прекъсвания, които се показват като линейни индикации в магнитно поле. Лентите обикновено се използват с видими пенетранти за мобилни блокове и електромагнитни клещи, но могат да се използват и със сухи магнитни прахове. Индикаторите за магнитен поток са по-твърди от QQI и не могат да се пригодят лесно към извити повърхности. Но за разлика от QQI, те не са постоянно прикрепени към детайл, така че могат да се използват повторно за множество приложения. Тъй като образуват линейни индикации само в една посока, индикаторите за магнитен поток не са подходящи за използване с многопосочно намагнитване.

Предимства

• Не са постоянно прикрепени към повърхността на детайлите
• Показва магнитен поток върху действителната повърхност, която се изследва, а не чрез отделен еталон
• Не се изисква почистване или подготовка
• Месинговата облицовка предпазва от корозия

Недостатъци
• Минимална гъвкавост, не съответства на контурирани повърхности
• Линейни прорези само в една посока
• Не е достатъчно за демонстриране на силата на магнитното поле
• Не се използва с многопосочни полета

Как се използват?

Поставете индикатора за магнитен поток в непосредствен контакт със зоната, която ще се изследва. Лентата може да се задържи ръчно или с помощта на лепило или скоч лента. Не покривайте центъра на индикатора със скоч лента, защото това ще предотврати образуването на индикации. Индикаторите за магнитен поток осигуряват най -силни индикации, когато са разположени така, че дългата страна да е перпендикулярна на приложеното магнитно поле. След като лентата е позиционирана, активирайте магнитното поле и нанесете мокра суспензия или сух прах. Индикациите, перпендикулярни на магнитния поток, ще бъдат по-силни и по-добре дефинирани от показанията под ъгъл. Няма да се появят индикации, ако индикаторът е подравнен успоредно на (в съответствие с) магнитния поток.

Най-важният момент, който трябва да запомните, когато използвате индикатори за магнитен поток, е, че те могат да се използват само за демонстриране на посоката на магнитния поток, а не на силата на полето. Определянето на силата на магнитното поле изисква еталон, използване на QQI или директно измерване с помощта на калибриран гаусметър. За по -подробни инструкции относно използването на QQI и индикаторни ленти за магнитен поток, моля, вижте ASTM E709, E1444 и E3024.